KategooriadBrändidSeeriad

8 soovitust, kuidas leida sobiv jalgrattahoidja

Õige rattahoidja on funktsionaalse ja hästi toimiva jalgrattaparkla nurgakivi. Jalgrataste hoiustamisviise on palju, neist sobiva välja valimisel tuleks mõelda parkimisala suurusele, rattahoidiku kasutajate hulgale ja eale ning parkla ümbrusele ja asukohale.

Mida rattahoidjat valides veel silmas pidada?

 

1. Rattahoidja peab olema hästi äratuntav

Rattur peaks juba distantsilt aru saama, et tegemist on rattahoidjaga.

Jalgrattaparklad ei ole alati vastavalt märgistatud, mistõttu ei pruugi rattaga liikleja peenema disainiga rattahoidja puhul mõista, millega on tegu. Seevastu klassikaliste mudelite Classicu, Simple’i ja Arvelo korral on juba kaugelt selge, et need on jalgrattahoidjad.

Valides rattaparki modernse hoidiku, tasub eelistada mudelit, millel on näiteks jalgratturi kujutis. Santo ja Rubig on just sellised uudse disainiga jalgrattahoidjad, mis on stiilsed, ent samas ka hästi äratuntavad.

 

2. Rattahoidikut peab olema mugav kasutada

Mugav kasutamine algab hoidiku juurde liikumisest – sõitjale peab jääma piisavalt ruumi, et rattahoidjale hästi ligi saada.

Jalgrattahoidjad CubiQ Standard ja CubiQ Premium on ülimalt modulaarsed, kuna nende raami on võimalik vastavalt soovile teha rohkem avatumaks ja kinnisemaks. Seetõttu sobivad need ka näiteks fatbike ratta parkimiseks ja hoiustamiseks.

 

 

Tugeva konstruktsiooni ja kvaliteetse viimistlusega Edge , Move ja U2 jalgrattahoidjad on mugavad, stiilsed ja kindlad, jättes omajagu ruumi ka liikumiseks ning ratta raami lukustamiseks.

Jalgrattahoidja Fipo, mis on samas ka pollar, on just selline ruumisäästlik lahendus, mis annab võimaluse mugavaks toimetamiseks – hoidikule saab igast küljest läheneda, ratast saab hoidja külge kinnitada nii raamist kui ka emmast-kummast rattast ja lukuga tegelemiseks ei pea kummardama ega kükitama.

3. Rattahoidja peab pakkuma võimalikult turvalist hoiustamist

Kõige vargakindlamateks peetakse rattahoidjaid, mille külge saab raami lukustada.

Jalgrattahoidjad CubiQ Standard, CubiQ Premium, SandwichMoveEdgeU2OmegaWeldiSantoRubigFipo ja CBD on mudelid, kus saab sõiduvahendi raamist rattahoidja külge kinnitada.

Samas on endiselt laialt levinud jalgrattahoidjad, kus saab jalgratast hoidja külge lukustada ainult esi- või tagarattast. Selline rattahoidja sobib eelkõige suletud territooriumile – koduaeda, turvalisse elamupiirkonda või ettevõtte piiratud juurdepääsuga alale. Avalikes kohtades on parem eelistada rattahoidikuid, mis ei ole ainult ühe kinnitamisvõimalusega.

 

4. Rattaparklat võiks saada vajadusel laiendada

Tihtilugu napib jalgratastel suurte kaupluste juures turvaliseks parkimiseks kohti – rattahoidikud on täis ja inimesed kasutavad jalgrataste toetamiseks hoonete tugiposte, treppide käsipuid, vihmaveetorusid, tänavavalgustuslampe ja isegi puid.

Kirjeldatud olukorra ennetamiseks tasub rahvarohketes kohtades eelistada rattahoidjaid, kuhu mahub korraga palju rattaid. Kuna parkimisaladel on tavaliselt ruumist puudu, siis peaks rattahoidik olema samas ka ökonoomne – võtma enda alla võimalikult vähe maad.

Jalgrattahoidja Mey on just selline põnev spiraalse konstruktsiooniga hoiustamislahendus, kuhu mahub seisma 5-10 ratast. Kui lisada selle kõrvale veel paar-kolm samasugust, saab kerge vaevaga parkimiskohtade arvu mitmekordistada.

Rataste hoiuala laiendamiseks on sobilikud ka mudelid Weldi, Simple ja Probike, mida on hea üksteise kõrvale pikka rivvi panna.

 

5. Rattahoidja ei pea võtma palju ruumi

Horisontaalasendis seisev ratas võtab enda alla rohkem pinda. Nelja seina vahel on nutikam kasutada seinale kinnitatavat rattahoidjat ja hoiustada liikumisvahendit vertikaalasendis.

Kitsastes oludes on hea kasutada ka nii-öelda kahekordset rattaparklat, kus osa jalgrattaist on tõstetud üles.

Nii õues kui ka sees kasutatav rattaparkla Velopark on mugav lahendus paigus, kus ruumiga on kitsas käes. Gaasiamordi abil töötav jalgratta hoiustamisseade tõstab ratta ühe liigutusega seinale.

Samal põhimõttel töötab ka jalgrattahoidja WheelyLift.

 

6. Rattahoidik olgu vastupidav

Suure kasutusega avalikku parklasse on mõistlik valida vandaali- ja kulumiskindel rattahoidik. Pidevale käitamisele peavad paremini vastu kvaliteetsetest materjalidest ja roostevastase kaitsega (kuumtsingitud) eelnevalt töödeldud jalgrattahoidjad. Tihtipeale võib esmane mõnevõrra suurem eeltöö ja investeering kvaliteetsesse jalgrattahoidjasse olla pikemas perspektiivis palju mõistlikum võrreldes soodsate lahendustega mis võivad ajale ja jõule alla anda.

 

7. Jalgrataste hoidla võiks ümbrusega sobida

Kaherattaliste hoiukoht peaks sobima ümbritsevate hoonete ja linnamööbliga (pingid, prügikastid, taimekonteinerid jms).

Stiilne ja pilkupüüdev, ent samas ka praktiline rattahoidja kaunistab ümbruskonda ja mõjub esteetiliselt.

Leidub rattahoidjaid, mis on kenaks ruumitäiteks igas miljöös. Siin võib näiteks tuua pargipingiga ühendatud jalgrattahoidja Segmo, mis passib hästi nii moodsasse keskkonda kui ka ajalooliste hoonete naabrusse.

 

8. Võimaluse korral lisa tõukerattahoidja

Erinevad mikroliikumise lahendused on oma populaarsust tohutult suurendanud. Paraku seisneb nende populaarsuse varjukülg selles, et tänapäeval jäetakse elektrilised tõukerattad suvaliselt tänavatele. See võib põhjustada ohtlikke olukordi ja esitab korraliku väljakutse ka üleüldisele linnapildile. CubiQ Scooter tõukerattahoidja on välja töötatud koostöös avaliku sektoriga, linnade ja valdadega.

CubiQ Scooter tõukerattahoidjale saate tõukerattad hõlpsasti paigutatud. See töötab ka tavaliste mitteelektriliste tõukerataste parkimisega. CubiQ Scooter on osa CubiQ tooteperekonnast ja seda saab ühendada nt. jalgrattahoidjate komplekti. Näiteks CubiQ Premium ja Standard jalgrattahoidjatega.

Tõukerattahoidja sobib ideaalselt linna, koolihoovidesse, lasteaedadesse ja näiteks kontorihoonete ette.

 

 

Rohkem uudiseid